OneNote – nu også med test og quizzer

I maj gjorde Microsoft det muligt at indlejre videoer fra fx Youtube i OneNote (se tidligere indlæg), og nu er det også blevet muligt at indlejre formularer (Forms). I kombination med Klassenotesbogen og tilføjelsesprogrammet af samme navn får vi hermed et meget stærkt værktøj, fordi vi ikke blot kan distribuere læsestof og opgaver til eleverne. Nej, vi kan også lægge test og evalueringer ind i de forløb, eleverne arbejder med i OneNote. Og bagefter kan vi analysere besvarelserne i elegant grafisk form og/eller hente dem over i Excel til videre bearbejdelse.

Umiddelbart herunder har jeg vist, hvordan man blot kopierer et link til sin formular ind på en side i OneNote, hvorefter der automatisk genereres et felt, hvori formularen vises.

Og nu er det jo pludselig blevet særdeles interessant af arbejde med Forms. Så derfor gennemgår jeg også, hvordan man opretter og distribuerer en formular.

      Forms1      

Kom godt i gang med Microsoft Forms
Du kommer i gang med Microsoft Forms ved at gå til forms.office.com, eller du kan bruge ikonet i Office 365 App Launcher. Formelt set er Forms stadig i preview, men alle kan logge på med deres Office 365 Education-konto og lave spørgeskemaer og quizzer mv. Forms følger Microsofts nye mantra og virker på alle platforme –  det vil sige på såvel desktop- som mobile browsere.

Når du er logget ind, skal du klikke på knappen + Ny for at oprette din første form. Erstat Ikke-navngivet formular med en titel efter eget valg og tilføj en beskrivelse nedenunder, hvis du ønsker at give information eller instruktion til de elever, der skal arbejde med din formular.

Forms 2 

Opbygning af en formular
Når du trykker på Tilføj Spørgsmål, får du adgang til fem typer spørgsmål. Valgmulighederne er:

Forms3

 • Valg opretter multiple choice-spørgsmål. Der er mulighed for at give flere svarmuligheder, ligesom man kan gøre det umuligt for eleven at komme videre, før hun har svaret på spørgsmålet. Du kan også klikke på ellipsen  ( …) for at blande valgmulighederne, så eleverne ikke kan kopiere hinandens svar.
  Forms 4
 • Quiz giver også en multiple choice-spørgsmål, men her kan man som lærer angive det korrekte svar. Og man kan lægge en kommentar ind på hver valgmulighed. Det kunne fx være ’Læs side 33 igen’, så elever, der svarer forkert bliver guidet til det rigtige svar.
  Forms 5
 • Tekst giver mulighed for at indsamle korte (eller lange) tekst-svar. Klik på ellipsen for at få adgang til en antal restriktioner som større end, mindre end, lig med osv.
  Forms 6
 • Bedømmelse giver mulighed for at svare ved at give et antal stjerner eller en bedømmelse mellem. Vurderinger kan være ud af 5 eller 10, og ved at trykke på ellipsen får du mulighed for at tilføje en etiket i hver ende af skalaen.
  Forms7
 • Dato er en spørgsmåltype, der kun giver mulighed for et svar i datoformat.
  Forms 8

Flere tips og tricks

 • Alle typer spørgsmål kan markeres ’svar kræves’ ved at skubbe Svar kræves-knappen til højre. Det betyder, de eleverne ikke kan indsende formularen, før de har besvaret alle spørgsmål.
 • Du kan flytte spørgsmål ved at klikke på dem og trykke på pil op og ned for at flytte dem til den rækkefølge, du har brug for.
 • Sletning af spørgsmål er så simpelt som at klikke på papirkurven, mens du redigerer et spørgsmål
 • Du kan oprette en kopi af et spørgsmål ved at trykke på ikonet kopi til venstre for ’flyt spørgsmål op’-pilen.

Eksempel og temaer
Du kan til enhver tid se, hvordan din formular tager sig ud ved at klikke på knappen Eksempel på værktøjslinjen øverst på siden. Hvis du klikker Tilbage i øverste venstre hjørne, vender du tilbage til redigeringen af din formular.

Brug knappen Tema i værktøjslinjen for at vælge fra en vifte af farverige temaer, som du kan bruge til at føje lidt mere spræl til din formular. De aktuelle valgmuligheder er en smule begrænsede, men mon ikke udvalget bliver større med tiden.

Forms 8

Deling af Microsoft Forms
Når du er klar til at dele dit spørgeskema eller quiz med andre, skal du klikke på knappen Send formular i øverste højre hjørne af skærmen. Dette åbner et sidepanel i højre side af skærmen med en række valgmuligheder for deling.

Forms9

Disse muligheder omfatter:

 • Kopier og indsæt linket: Dette er den offentlige URL til din Microsoft Form. Det er dette link, du deler med dine elever, forældre eller hvem der ellers er målgruppe for din formular.
 • Send linket i en mail: Klik her for at åbne en ny e-mail i din standard-mailklient (fx Outlook) med linket til formularen indsat i skrivevinduet klar til at sende.
 • Download og send QR-koden: Det genererer en QR-kode, der linker til din formular. Du kan hente QR-koden som et billede og udskrive det eller føje den til en hjemmeside eller et dokument.
 • Integrer på en webside: Hvis du ønsker at sætte din Microsoft Form direkte på en hjemmeside, kan du bruge denne indstilling til at generere den nødvendige HTML-kode. På den måde kan målgruppen udfylde din formular direkte på hjemmesiden. Du kan også tilføje en formular til en Sway, ligesom det skulle virke i diverse LMS.

Den sidste mulighed, Hvem kan udfylde denne formular, er meget vigtig. Det er her, du afgør, hvem der kan se og udfylde din formular. Hvis du vælger standardindstillingen valgt, Kun personer i min organisation, skal brugerne logge på med deres skolekonto for at se formularen. Bemærk, at du kan vælge om respondenterne skal være anonyme eller ej ved at fjerne fluebenet i feltet ’Registrer navnene på respondenterne’. Det siger sig selv, at hvis formularen er en test eller en quizz skal du bruge navnene på eleverne.

Den anden mulighed er Alle med et link (logon er ikke nødvendigt). Dette er ideelt, hvis du fx sender et spørgeskema til forældre, fordi man ikke behøver en Office 365 Education-konto for at få adgang til denne form for formular. Bemærk, at du her ikke får identificeret respondenterne, så om nødvendigt skal din formular indeholde spørgsmål om navne og e-mailadresser mv.

Sidst, men ikke mindst, skal du tjekke de ekstra muligheder under Se alle indstillinger. Herfra kan du angive en tidsfrist, der lukker formularen ned på en given dag og tidspunkt. Du kan blande spørgsmål, så ikke to formularer ser ens. Du kan vælge at vise de rigtige svar til de studerende efter at formularen er blevet sendt, eller at lukke formularen, så det er ikke længere er muligt at svare. Uanset om du ønsker at bruge disse muligheder eller ej, skal du tjekke indstillingerne, fordi nogle er slået til som som standard.

Forms11

Analyse af data
Alle de data, du modtager, når dine elever udfylder formularen er gemt under fanen Svar. Her kan du se alle dine resultater, eller du kan klikke på klik på Åbn i Excel-knappen for at se resultaterne i desktop-versionen af Excel.

Forms12

I fanebladet Svar er der en oversigt over alle de indsamlede svar og en visuel opdeling for hvert spørgsmål. Hvis du klikker på linket Detaljer ud for hvert spørgsmål vil du se en mere udførlig redegørelse for, hvordan den enkelte elev har besvaret spørgsmålet.

God fornøjelse.

 

This post was originally published on webakademiet.dk

Reklamer

Efterlad en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s