Forberedelse af OneNote Klassenotesbog før skolestart

Nu er sommerferien snart slut, og skolestart nærmer sig med hastige skridt. De fleste er måske ved at gøre klar med mapper og papirer, men hos Isen og praktikanten ser det anderledes ud. Vi gør vores OneNote klassenotesbøger klar.

Der er nogle ting, man kan lave inden skolestart og derved være forberedt inden eleverne møder op. Hvis du er ny i OneNote universet, vil du nedenfor kunne finde de 5 trin du kan forberede, og du vil få en klassenotesbog, du vil nyde resten af året.

Step 1 – Opret en klassenotesbog

Til dette step er der tre løsningsmuligheder. Nummer et kræver kun adgang til Office 365, nummer to kræver et gratis tilføjelsesprogram, der hedder klassenotesbog og nummer tre kræver adgang til en beta version af appen Microsoft Classroom. Følg linkene nedenfor, for at se en udførlig video eller beskrivelse af, hvordan man opretter en klassenotesbog med de tre forskellige muligheder.
NB: Husk at navngive din notesbog, så at du kan bruge den år efter år…

Mulighed et:
Se videoen om hvordan man opretter en klassenotesbog via Office365 appen Class notebook.

Mulighed to:
Download tilføjelsesprogrammet klassenotesbog fra siden: https://www.onenote.com/classnotebook Klassenotesbog add-in

Genstart OneNote, og du kan nu se en ekstra fane øverst i OneNote.

Klassenotesbog add-in i OneNote

Herfra kan du nu vælge punktet ‘oprette klassenotesbog’, hvorefter du bliver sendt videre til samme side som mulighed et beskriver. Følg herefter vejledningen i videoen ovenfor.

Mulighed tre:
Som noget nyt er der kommet en app i O365, der hedder Microsoft Classroom. Denne app giver mulighed for, at oprette en klasse/gruppe med de ønskede elever. Se videoen nedenfor.

Step 2 – Opret sektioner og sektionsgrupper

Man kan altid oprette og ændre sektioner i klassenotesbogen, det er derfor ikke nødvendigt at oprette en masse, før man er sikker på, at man får brug for dem. Det er muligt at ændre farve, omdøbe og slette sektioner. Højreklik på sektionen du ønsker ændret og flere muligheder kommer frem.

Sektioner og sektionsgrupper

Der er forskel på sektioner og sektionsgrupper. Sektioner er ligesom et faneblad, her kan du indsætte sider. En sektionsgruppe åbner op for det, der ligner en helt ny notesbog, hvor man kan oprette endnu flere sektioner og dernæst sider.  Herunder kan du finde ideer til, hvad man kan bruge hhv. sektioner og sektionsgrupper til. I virkeligheden er det kun fantasien, der sætter grænser.

Sektioner og sektionsgrupper forslag større

Bemærk at klassenotesbogen automatisk bliver konstrueret med sektionsgrupperne: ‘Collaboration space’, ‘Content library’ og ‘Teacher Only’ (kun hvis den er oprettet via Microsoft Classroom appen). Collaboration er en special designet sektionsgruppe, der har brugerdefinerede tilladelser, som giver alle brugerne mulighed for at skrive. ‘Content library’ samt senere oprettede sektioner vil automatisk kun give læreren skriverettigheder, mens eleverne stadig kan se dem. Teacher only er en privat sektion kun for læreren, som eleverne ikke kan se. Det er lige nu ikke muligt at ændre og vælge specifikke rettigheder for sektioner og sektionsgrupper, derfor skal man være forsigtig med ikke at slette de sektionsgrupper, der har forudindstillede rettigheder som man ønsker at gøre brug af.

Step 3 – Opret sider

Man kan allerede før skolestart forberede nogle sider. Siderne i hver enkelt sektion kan designes præcis, som man vil have det. Overskriften man skriver på siden, er også den der kommer frem ude i højre side af notesbogen. Siderne kan opdeles i tre niveauer, hvilket giver læreren mulighed for at folde enkelte sider sammen, skulle man have mange under en enkelt sektion.

Af sider man kan lave på forhånd kan nævnes månederne, datoer, kalendre, klassens skema, vigtige informationer, printer opsætnings hjælp eller anden brugervejledning. Man kan også indsætte formelsamling som filudskrift eller vigtig grammatik til dansk eller engelsk faget. Det kunne også tænkes, at man ville indsætte de analyse værktøjer, man bruger indenfor de forskellige genrer eller måske skabeloner og tabeller man kan lave på forhånd (se næste trin for inspiration).

Forslag til hvilke sider sektionen “Dagsorden” kunne indeholde

Efterårsferie

Step 4 – Lav skabeloner der sikre dig en nemmere hverdag

Jeg kan personligt godt selv lide, at have skabeloner og tabeller klar for, at spare tid når først skoleåret er igang. Jeg bruger flere forskelle slags. I kan her se to af dem jeg bruger og hente dem ned som et word dokument, I senere kan indsætte i jeres egen notesbog (klik på billedet af den ønskede skabelon for at finde dokumentet). Husk, at man kan kopirer og indsætte tabeller igen og igen. De kan også bruges i flere forskellige notesbøger.

Skabelon til opbyggelse af dagsordener:

DagsordenerForslag til Dagsorden:

Dagsorden

NB: Se blogindlæg om Speeddating i engelsk undervisningen
Speed dating – En sjov aktivitet i klasseværelset

Two stars and a wish tabel:

Two stars and a wish

Step 5 – Lav en velkomsthilsen til dine elever

En velkomsthilsen kan laves på mange måder. Man kan vælge at skrive en hilsen, tegne en tegning til dem, indsætte billeder af forskellig art, eller man kan lave en video.
Man kunne med fordel lave en video af sig selv, som en præsentation. Dette er specielt sjovt, hvis det er en ny klasse man starter op. Man kan også lave en powerpoint præsentation eller en video af noget interessant, der sker på ens skærm.

Se følgende tidligere skrevne indlæg omkring tilføjelsesprogrammet til Powerpoint. Det hedder MIX og giver brugeren mulighed for enten, at lave en optagelse af en powerpoint præsentation eller af det, der sker på skærmen, samtig med at man taler.

Man kunne med fordel som lærer, vælge at lave en skærmoptagelse af Klassenotesbogen, hvor man præsentere sektioner og sider mv. til eleverne. Dette gør, at de er klar til at bruge den, når de kommer i skole.

Se tidligere indlæg:
MIX – En intro til et effektivt program
Gode funktioner i MIX
Office Mix i undervisningen

God fornøjelse med din nye klassenotesbog, vi håber du bliver rigtig glad for den.. 🙂

Reklamer

Efterlad en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s