Sænke slagskibe – GeoGebra udgaven

saenke-slagskibe-billede

Eleverne kan aldrig blive for gode til koordinatsystemer og koordinatsæt. Derfor er sænke slagskibe et super godt træningsspil. Endnu bedre er det, at det kan udvikles på mange måder, sådan at differentieringen samt progressionen i undervisningen bliver naturlig og simpel at udføre.

Denne udgave er lige til at printe ud, hvis man helst vil udføre den i hånden, eller til at dele med eleverne sådan at de kan spille direkte på computeren. Derudover kan du læse en kort beskrivelse af, hvordan jeg har brugt dem i mine egne to syvende klasser.

Pigerne mod drengene, på papir:
I syvende klasse, er konkurrence populært og matematik er måske mindre populært. Derfor ville jeg slå disse to ting sammen, og lave en fast konkurrence i klasserne. Jeg valgte, at det skulle være pigerne mod drengene, når det kom til point. Vi startede med at spille “sænke slagskibe” spillet, som kan findes nedenfor på papir udgaven. Eleverne modtog hver især en forsvars- og en angrebsplade. Herefter placerede de deres skibe, og så kunne spillet ellers gå i gang. Da timen sluttede, kunne jeg samle pladerne sammen, og vi gennemgik i klassen, hvor mange skibe henholdsvis pigerne og drengene havde sunket tilsammen. Den første udvikling kom anden gang vi prøvede spillet, hvor enkelte af de hurtige, fik den lidt mere udfordrende plade.

Digital sænke slagskibe.JPG

Sænke slagskibe bliver digital:
Endnu en udvikling blev sat i gang da eleverne skulle spille spillet igen, men denne gang på computer. De sad overfor hinanden med hver deres computer og åbnede GeoGebra filen jeg havde delt med dem via deres OneNote. Her skulle de først og fremmest indstille koordinatsystemet sådan, at afstanden var 1 på både x-aksen og y-aksen. Dernæst skulle de sætte et maksimum og minimum for begge akser. De to modstandere, en pige mod en dreng, skulle blive enige om, hvor stor en spilleplade de måtte spille på. Her blev der indsat et regulært polygon med de valgte koordinatsæt, der tilsammen udgjorde det kvadrat skibene måtte indsættes indenfor. Nogle elever var ekstra kreative og farvede området blåt som vandet. Skibene havde jeg allerede lavet, sådan at de var ens på pladerne, så nu skulle de egentlig bare placeres. Eleverne markerede samtlige punkter samt linjer, der udgjorde et skib, flyttede det og vendte nogle andre veje. Eleverne åbnede yderligere en fil, som de nu brugte til deres angrebsplade. Så var spillet ellers i gang.

Vi træner først og fremmest elevernes viden og kunnen indenfor koordinatsystemet, rækkefølgen af koordinatsæt samt den strategiske tankegang. Men som når eleverne dernæst spillede spillet på computer, trænede de også deres grundlæggende færdigheder i at bruge GeoGebra og dets indstillinger. Alt i alt er det et spil mange elever finder underholdende og læringen eller træningen er en kæmpe bonus oven i.

Her kan I finde spillepladerne, både papir udgaverne, den normale og den udvidede version, samt GeoGebra filen, der kan downloades og deles med eleverne.

Rigtig god fornøjelse, del gerne siden med kollegaer, elever eller andre interesserede.

Angrebspladen som pdf (begge udgaver):

saenke-slagskibe-angreb

saenke-slagskibe-angreb-svaer

Forsvarspladen som pdf (begge udgaver):

saenke-slagskibe-forsvar

saenke-slagskibe-forsvar-svaer

Spillepladen som GeoGebra fil:

https://ggbm.at/Brfw6Qt5

Se også et samlet sæt her; https://ggbm.at/D5kqwB2N

 

Reklamer

Efterlad en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s